Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest dbanie o wzrok, dopóki nie zacznie się on pogarszać. Dowiedź się, jakie witaminy na oczy jeść oraz co powinno znaleźć się w Twojej diecie. Dzięki temu unikniesz wielu problemów ze wzrokiem. Przedstawione przez nas witaminy wspierają utrzymanie prawidłowych funkcji oka oraz zapobiegają procesom związanym ze starzeniem się organizmu.
Wpływ diety na wzrok
To czy Twój wzrok działa w sposób prawidłowy, zależy od wielu czynników. Oczywiście na część z nich nie mamy wpływu, jak np. na dziedziczne choroby oczu czy urazy gałki ocznej powstałe w wyniku wypadku. Jest jednak spora grupa nawyków, które można zmienić. Czytanie przy nieodpowiednim świetle, brak przerw podczas pracy przy komputerze czy zbyt bliskie patrzenie na monitor to tylko niektóre z przyzwyczajeń, które niszczą wzrok. Warto więc zmienić te codzienne nawyki.
To jednak nie wszystko, co może poprawić wzroku. Równie ważna jest odpowiednia dieta bogata w witaminy na oczy. Działają one jak tarcza, broniąc narząd wzroku przed wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych, przebywania w zanieczyszczonym środowisku, nałogowego palenia papierosów lub stresu. Cząsteczki te negatywnie wpływają na cały organizm, powodując m.in. uszkodzenie komórek gałki ocznej. Witaminy na wzrok wspierają także budowę warstwy ochronnej oczu, zmniejszają rozwój chorób zwyrodnieniowych związanych z wiekiem oraz chronią przed szkodliwym światłem. Dlatego tak ważne jest, by znalazły się w Twojej diecie. Jaka witamina na wzrok jest najlepsza? Czytaj dalej by się dowiedzieć!
Jakie witaminy wpływają na wzrok i oczy?
Jakie witaminy na oczy wybrać? Przede wszystkim warto zdecydować się na takie, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie oczu, a tym samym na jakość widzenia. Do grupy tej należą witaminy A, C, E, D3 oraz witaminy z grupy B.
Witamina A
Witamina A to silny antyoksydant. Wpływa na pracę siatkówki oka oraz jego wierzchnią warstwę. Jest niezbędna, by utrzymać funkcjonowanie fotoreceptorów, czyli komórek oka wrażliwych na światło. Witamina A znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak żółtka jaj, niektóre ryby, wątroba i mleko. Znaleźć ją można także w niektórych warzywach (np. marchew, szpinak) i owocach (np. wiśnie, brzoskwinie).
Witamina C
Zastanawiając się, jakie witaminy na poprawę wzroku wybrać, nie można zapomnieć o witaminie C. To antyoksydant, który redukuje wolne rodniki powstałe w wyniku promieniowania słonecznego. Wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych oraz reguluje proces produkcji filmu łzowego. Witamina C występuje w owocach i warzywach, w tym np. w brokułach, papryce, cytrynie, grejpfrucie, truskawkach czy szpinaku.
Witamina E
Witamina E to przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach, który zapewnia ostrość i sprawność widzenia. Chroni także ściany naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem oraz spowalnia proces starzenia. Witamina E występuje m.in.: w tłuszczach roślinnych, pomidorach, orzechach włoskich, nasionach słonecznika, pestkach dyni i migdałach.
Witamina D3
Witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową oraz kontroluje poziom ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Znajduje się w rybach, jajkach i przetworach mlecznych.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B to bardzo istotne witaminy na wzrok. Usprawniają one pracę komórek nerwowych, poprawiając tym samym ogólny stan oczu. Występują m.in. w mleku, drożdżach, roślinach strączkowych i kapuście.
Nie tylko witaminy na oczy
Wiesz już, jakie witaminy na wzrok są najlepsze. Warto jednak zaznaczyć, że oprócz nich jest wiele innych substancji odżywczych, które należy zażywać, by wzmocnić oczy. Należą do nich m.in.:
- kwasy tłuszczowe Omega-3 – chronią wzrok i wpływają na ostrość widzenia. Występują w tłustych rybach morskich i roślinach strączkowych,
- cynk – bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny (światłoczułego barwnika występującego w narządzie wzroku), która odpowiada za widzenie po zmroku i odróżnianie odcieni szarości. Dieta bogata w cynk zakłada jedzenie: mięsa, ostryg i pestek dyni,
- luteina i zeaksantyna – zapobiegają wadom wzroku i chorobom oczu. Znajdują się m.in. w jarmużu, dyni, cukinii i malinach.
Objawy niedoboru witamin na oczy
Jak rozpoznać niedobór witamin na oczy? Przede wszystkim zwróć uwagę na ostrość widzenia oraz drażliwość, świąd i pieczenie oczu. Mogą być to pierwsze objawy, na podstawie których stwierdzisz, jakiej witaminy potrzebujesz. By ułatwić Ci zmianę diety lub rozpoczęcie skutecznej suplementacji, przygotowaliśmy listę konsekwencji spowodowanych niedoborem witaminy A, C, E, D3 oraz witamin z grupy B.
- Niedobór witaminy A – powoduje ślepotę zmierzchową (niewyraźne widzenie po zmroku) oraz zespół suchego oka (rogowacenie wierzchniej warstwy oka, schnięcie spojówek i rogówek).
- Niedobór witaminy C – może doprowadzić do zaćmy, krwotoków podspojówkowych i wylewów uszkadzających wzrok.
- Niedobór witaminy E – powoduje zaburzenia widzenia.
- Niedobór witaminy D3 – prowadzi do jaskry, zaćmy, wysuszeniu powierzchni oka, zapalenia spojówek, krótkowzroczności oraz różnorodnych zwyrodnień plamki.
- Niedobór witamin z grupy B – powoduje wysuszanie oka, świąd, pieczenie oczu, zaburzenie widzenia oraz wrażliwość na światło.
Witaminy na oczy w suplementach diety
Witaminy na oczy występują w wielu produktach żywnościowych, jednak ich odpowiednie przyjmowanie może spowodować wiele problemów. Dlatego stwierdzając pierwsze objawy niedoboru substancji odżywczych, warto zdecydować się na suplementy diety. Dzięki nim dzienna dawka witaminy będzie na prawidłowym poziomie. To zaś pozytywnie wpłynie na organizm i poprawi funkcjonowanie wzroku. Nasz sklep z suplementami oferuje produkty bogate w witaminę D3, C i witaminy z grupy B, a także kwasy Omega-3. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!
2 Comments
Prosze poradę wit.D3 poziom sprawdzony w laboratorium wynnosi 180 natomiast sprawdzony w komorkach to 0′ jak to sie ma do tego .CZY JEST COS CO MOŻE WPŁYNĄĆ NA DOSTARCZENIE WIT D3 do komorek Proszę o podpowiedz .pozdrawiam Ewa
Wyniki badania należy skonsultować z lekarzem! Przyjmuje się, że:
-poziom poniżej 20 ng/ml jest stanem ciężkiego niedoboru wymagającym leczenia
-jeśli wynik mieści się w zakresie ≥20-30 ng/ml (od 50 do 75 nmol/l) to znaczy, że poziom witaminy nie jest wystarczający (wymaga utrzymania lub zwiększenia suplementacji).
-wartości ≥30-50 ng/ml (czyli ≥75-125 nmol/l) są uznawane za wynik prawidłowy (wskazują na potrzebę utrzymania suplementacji według zaleceń).
-wartości ≥50-100 ng/ml (czyli ≥125-250 nmol/l) oznaczają stężenie wysokie i potrzebę utrzymania bądź zmniejszenia dawki suplementowanej.
-jeśli przekroczone jest wartości 100 ng/ml (>250 nmol/l), wówczas stwierdza się poziom potencjalnie toksyczny,
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, zatem jej biodostępność i wchłanianie jest lepsze w przypadku diety zawierającej tłuszcz.
Pozdrawiamy